Saturday, 28 September 2013

BLUR BILA NAK MENULIS?

 Salam semua,siapa kat sini yang bersetuju yang kita ni selalu blur bila nak menulis atau mengarang sesuatu dalam status fb atau apa apa sekalipun.saya percaya idea memang banyak tetapi untuk nak menterjemahkan dalam perkataan atau tulisan sangatlah susah kan!!! Hari fizo nak share dengan korang semua petua nya!!! Senang je,bila ade idea tu terus kita tulis atau karang sebelum kita terlupa.taip je dulu dekat app note dekat handphone tu.bila dah ade point sangatlah senang untuk mengarang dan sebenarnya ia amatlah seronok sampai kita tidak sedar sampai penulisan kita tu da beribu patah perkataan.itulah sebenarnya yg tengah berlaku pada saya sekarang ni..heheheh. Yang terbaik adalah kita tulis je tentang perjalanan hidup kita sendiri.sebab kita memang pakar dan tahu tentang kisah hidup kita tu.kalo kita tipu pun tak da siapa tahu kan..yang penting dengan kenyakinan.betol tak!!! Tapi kalau boleh biarlah betul dan jujur supaya karya kita atau apa yang kita nak kongsi tersebar dengan baik dan bersetakan aura positive nya. Oklah saya sebenarnya masih lagi dlm proses 'belajar' lagi.nanti next update saya akan share dengan anda tentang kisah hidup saya pulak k.tq smua.salam

12 comments:

  1. Hai fizo~ tips yang menarik. Just support you laa~ #superf120 #superfans~

    ReplyDelete
  2. im alwayz support u. slalu update blog ok. n moga trus beri inspirasi n aura positif pd sume org. #hudasuperf120 (' ',)

    ReplyDelete
  3. Ur best bro..keep up the good work..

    ReplyDelete
  4. Salam.. Yup, akak pun buat the same thing macam Fizo. Tulis dulu dlm notes then copy paste kat blogger app as drafts. Kalau nak touch up bagai, baru lah bukak kat lappy. The, all the best to you! :)

    ReplyDelete
  5. nak tulis berhari-hari tu yang jadi kekangan dengan masa. kadang-kadang takde idea nak update apa. kadang-kadang kita cuba nak jadi lain daripada yang lain sampai akhirnya kita tak tulis apa-apa. saya aktif tulis kat FB cuma kat blog, bila saya betul-betul rasa ada topik nak diperkatakan. anyway sebenarnya tak bagus tu. tapi lepas habis IJI baru-baru ni rasa nak taip je kat blog tu. hahahah! banyak idea tiba-tiba :P

    ReplyDelete
  6. Saya sebenarnya da lama x menulis sdgkan dulu mmg masuk kelas sastera dan suka baca novel2 indah. hehehe.. apa yg saya sedar saya akan ada masalah bila nak mulakan menulis. tp bila da start menulis akan terus terbuai2 dan terus imagine sambil menulis. Kalo cerita sedih akan menangis...kalau cerita gembira akan tersenyum2 sengsorg dan kalau cerita semangat bulu roma akan start meremang2. Tp kalau nak suruh jd pelakon jgn hrpla kaku seribu bahasa...hehehe...semoga fizo berjaya

    ReplyDelete
  7. Salam.. Hemm kak pun sama mcm Eiza Sharon, dulu kelas sastera, bukan main lagi dgn kata2 puitis. Skrg punya la susah nak share wlu sebaris ayat, malu la, takut la, itu la, ini la, last2 terkubur mcm tu je. Thanks Fizo pd tips2 yg diberi, semuga kita sama2 berjaya dunia dan akhirat..

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum..
    thanks 4 u'r tips..
    betul, bila tgh drive mcm2 idea yang timbul, tp bila dh smpai offce, nk tulis balik..
    dah blur balik..

    www.laman-imani.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. :)
    good luck in ur wroting abg fizo..
    sharing is caring :)

    ReplyDelete
  10. Sume penulisan fizo nice dan memberi inspirasi kepada sume org..nice..

    ReplyDelete
  11. Cara yang praktikal juga..terima kasih

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum :)
    ye, memang kadang-kadang bila nak up entry, jadi blur pulak. tak yahu nak tuils/cerita apa.. tapi tak selalu lah terjadi. sebab tu kalau tiba-tiba idea datang, jangan biarkan je. cepat-cepat catit :)

    ReplyDelete